Trzęsienia ziemi utrudniają kaszalotom znalezienie pokarmu

25 lutego 2020, 13:00

Naukowcy badający kaszaloty spermacetowe (Physeter macrocephalus) u wybrzeży Kaikōura w Nowej Zelandii odkryli, że trzęsienia ziemi wpływają na ich zdolność znajdowania pokarmu przez co najmniej rok.



Najmniejszy Myśliciel na świecie

10 stycznia 2007, 17:04

Koreańscy naukowcy stworzyli mikroskopijną wersję najbardziej znanej rzeźby Auguste'a Rodina – Myśliciela.


Europejska Agencja ds. Leków zatwierdzi remdesivir jako pierwszy lek do walki z COVID-19

18 maja 2020, 14:06

Szef Europejskiej Agencji ds. Leków, Guido Rasi, poinformował, że w ciągu najbliższych dni Agencja powinna zatwierdzić remdesivir jako lek na COIVD-19. Środek ten, z którym od początku wiązano duże nadzieje, stanie się więc pierwszym lekiem dopuszczonym do użycia specyficznie przeciwko nowej chorobie.


Salamandra plamista

Jak zmusić kończynę do odrośnięcia?

19 lutego 2007, 16:45

Naukowcy szukają metody, która pozwoli odrosnąć odciętym ludzkim palcom, a w przyszłości może i całym kończynom. Okazuje się, że pomysłów takich nie należy traktować jako mrzonek fantasty. Uczeni odkryli, że... świński pęcherz posiada niezwykłe właściwości, które pozwalają na odrost kończyn.


Berliński lis ukradł ponad 100 butów

14 sierpnia 2020, 11:04

Wielu mieszkańców Berlina padło ofiarą lisa amatora butów. Sprytny złodziejaszek zgromadził ich całkiem sporo, bo ponad 100. Lekko nadgryzione chował w krzakach.


Najwyższy człowiek świata ożenił się

29 marca 2007, 09:07

Bao Xishun, najwyższy człowiek świata z Mongolii Wewnętrznej (Neimenggu), poślubił kilka dni temu sporo od siebie niższą i młodszą Xia Shujian — donosi chińska gazeta Beijing New. Jego świeżo upieczona małżonka ma 28 lat i jest sprzedawczynią. Bao jest dwa razy starszy i zajmuje się pasterstwem.


Rozmowy grzybów ze skórki sera z bakteriami

19 października 2020, 11:45

Naukowcy z Tufts University odkryli, że bakterie istotne dla dojrzewania sera reagują na lotne związki organiczne (ang. volatile organic compounds, VOCs) produkowane przez grzyby ze skórki. Powoduje to silniejszy wzrost niektórych z nich. Skład mikrobiomu sera ma krytyczne znaczenie dla smaku i jakości produktu, dlatego ustalenie, jak można go kontrolować czy modyfikować, sporo znaczy dla sztuki serowarniczej.


Ararat, najwyższy szczyt Turcji© Henri Nissen

Ekolodzy budują replikę arki Noego

17 maja 2007, 12:14

Działacze Greenpeace'u budują na górze Ararat replikę arki Noego. Ma to być element akcji przeciwko globalnemu ociepleniu.


Matka może odrzucić dziecko pod wpływem... bakterii w jelitach

1 lutego 2021, 11:39

Im więcej dowiadujemy się o mikrobiomie, czyli mikroorganizmach żyjących w naszym ciele, tym bardziej okazuje się, jak ważną rolę one odgrywają. Naukowców szczególnie zaś interesuje wpływ mikrobiomu jelit na mózg


Owoce jagodowe

Antyutleniacz antyutleniaczowi nierówny

29 czerwca 2007, 13:23

O antyutleniaczach i ich właściwościach, w tym o walce ze starzeniem się, mówi się od kilku lat bardzo dużo. Tak naprawdę niewiele jednak wiadomo, jak zachowują się one we wnętrzu ludzkiego organizmu. Specjaliści ds. żywienia z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa postanowili więc zbadać tę kwestię. Z wynikami ich dociekań można się zapoznać w aktualnym wydaniu pisma Journal of the American College of Nutrition.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy